Friday, October 23, 2009

Lawatan Sambil Belajar - Balai Bomba n Balai Polis Lawas

Pd 22 Oktober 2009, year 6 students buat lawatan ke Balai Polis Lawas dan Balai Bomba Lawas. Students 8 orang, chekgu 5 orang, kete 4 biji. Memang santai. Banyak info yg diperolehi, kt Balai Polis lebih kepada masalah remaja skarang, hukumannya. Pegi bahagian trafik, narkotik, lwt lock-up. Tp students ni malu2 la, teacher die plak yg bg soalan srh diorg tanye.

Bergambar kenangan bersama Ketua Balai Polis Lawas


Demonstrasi Memadam Kebakaran


Byk gmbr lagi kt Cikgu Wan, tunggu die balik dr Miri nnt ek!

Wednesday, October 21, 2009

Gotong Royong + Pesta Buah = Penat + Kenyang


Sempena Hari Sukan yang akan berlangsung 30 Oktober yg akan datang kitorang pn buat la Gotong Royong untuk menyiapkan padang and plus jamuan buah-buahan. Orang kampung and ibu bapa datang bawak mcm2 jns buah, yg plg aku suke of course durian. Teringat mase kt kampung di Muar, durian, langsat, rambutan, smua jns buah u name it (kecuali kembayau a.k.a. dabai) berlambak, aku pandang sbelah mata pn x. Jual mahal he....
Bapa2 yang sedang Gotong Royong membaiki grandstand kitorg kt tepi padang.
Baru aku perasan ada grandstand selama ni... he...



Pelajar tahap 1 mengumpul rumput kering
Semangat betul diorang tp cm banyak main dari kerja


Para Ibu prepare the foods!

Friday, October 16, 2009

Kota Kinabalu - Day 4 - Final Day


Vivian, Jerrymia, Racha n Me

Kami dibawa melawat ke Universiti Malaysia Sabah pagi itu. Kebetulan ni musim konvo, dapatla budak2 ni tengok graduan berjubah mengambil gambar sini sana. Semoga ianya dapat menanam semangat para pelajar, berusaha lebih gigih untuk melanjutkan pelajaran di menara gading suatu hari nanti.

Di dalam UMS kami ke Muzium dan Akuarium Marine yang ada menempatkan spisies hidupan laut seperti coral, ikan2, penyu, gamat etc. Memang seronok dan takjub sebab jarang tengok hidupan tu secara live. Yang paling aku suke ikan nemo, comel!!


Selepas itu kami melawat Taman Tun Fuad. Ia merupakan taman rekreasi jadi dapatlah budak-budak ni berjalan, santai2 sambil makan aiskrim. After lunch kami pn bertolak pulang.

Bus 3 mempunyai dsetinasi tambahan di mana kami 'terpaksa' berhenti di Gerai Buah-Buahan di Jalan Lama Papar. Sambil menunggu kami x melepaskan peluang untuk menikmati buah-buahan yang ada. Of course kene beli!


Kami sampai Lawas lebih kurang 4.30ptg. Agak lewat berbanding Bus 1 & 2.

Balik basuh baju.....

Kota Kinabalu - Day 3

Cikgu Johan, Cikgu Amir, Cikgu Norisma, Cikgu Rahman n Me!
Brrrr!!!!!! Sejuk!

Selepas breakfast kami bertolak ke Kinabalu Park. Kinabalu Park merupakan starting point bagi mereka yang nak mendaki ke Puncak Gunung Kinabalu. Kat sini dapat rasakan 'mist' - percikan-percikan air. Ye la kita ni kan dalam awan!

Walaupun x dapat jumpe real Refflesia, gambar dengan replika pn jadila. We are unlucky coz ini bukan musimnya berkembang, lagipn bunga tu ada kat area Poring yang kita g semalam tu.
me with Vivian


Sebelum turun kami sempat shopping kat Pekan Nabalu. Kebetulan Cikgu John baru lepas bawak cikgu2 sek die ke sini, jd die tau tempat yang menwarkan harga berpatutan. Berlawan-lawan aku ngan Kak Ti membeli.Selepas itu kami melawat ke Pasaraya One Borneo. Pasaraya ini merupakan pasaraya terbesar di Kepulauan Borneo ni. Takjub la budak2, rase nk tertanggal kaki diorang kate. Di sini kami juga terserempak dengan Group Program Lawatan 1 Malaysia dari Kota Belud.
1 Malaysia ye!
Red Cap (Lawas) Yellow Cap (Kota Belud)


Ingatkat petang nak bawa budak swimming kt swimming pool, tp suprise! kami telah dibawa menonton wayang. Crita Korea bertajuk Tsunami at Haeundae. Crita ni paling sesuai sebab bukan setakat hiburan tapi penuh informasi trutama tentang Tsunami itu sendiri. Bagi aku sendiri, rasa insaf. Ape2 boleh berlaku, hu hu takut. Kene cpt2 ganti puasa.

hmm.....

Kota Kinabalu - Day 2

Kami memulakan trip pada hari kedua dengan melawat Bangunan Yayasan Sabah. Bangunan berbentuk silinder merupakan antara mercu tanda di Sabah. Juga dikenali sebagai Bangunan Tun Mustapha. Menjadi pusat pentadbiran dan juga salah satu tempat lawatan di Sabah. http://www.sabah.net.my/nurfirdaus/universiti/webpelancongan4311/warisanbangunan.htm


Selepas itu kamu memulakan perjalanan ke Zen Garden. Zen Garden yang terletak di Pekan Kundasang memang sejuk! . Dari Zen Garden kami boleh nampak Puncak Gunung Kinabalu. Only lucky person je nampak puncak gunung tu sebab most of the time puncak gunung tu dilitupi awan.

Petang kami ke Mata Air Panas Poring, Ranau. Budak-budak happy main dengan air. Aku ngan Kak Ti dah prepare baju x jadi mandi sebab takut kami over exited lebih dari budak2. Ada lagenda yg x berapa popular dimana sometimes ada orang nampak sekawan buaya tembaga dok rendam2 badan2 diorang kt kolam air panas tu. X sure hari tue ada ke tak, tapi buaya tembaga ni baik2 cube mintak duit, sure dieorg bagi punye.
Cikgu2 x melepaskan peluang berendam dalam air panas Poring

Kite rendam kaki jelah ye!

Kota Kinabalu - Day 1

Saya, Cikgu Norisma, Cikgu Rahman dan Cikgu John (Ketua) diberi mandat untuk menjaga kumpulan murid dalam bas 3. Kenapa bus kami diberi nama bus 3, hari terakhir korang akan tahu kenape. he... he... Mencabar sungguh.

Perjalanan mengambil masa 2jam setengah, as expected, memang ada yang muntah. x pelah, diorang smua survivor!

Kami di Taman Hidupan Liar Lok Kawi

Selepas itu, kami ke Muzium Sabah. Banyak info yang kami dapat di sini, dari sejarah Sabah sehingga ke Kampung Warisan yang menempatkan rumah-rumah etnik yang terdapat di Sabah sepeti Rumah Bisaya, Rumah Dusun, Rumah Lotud, Rumah Suluk etc. Rugi x pergi!!!


Me with Adeline Sim and Tze Fong from SJKC Chung Hwa Trusan.
Amoi ni sesat, aku n Kak Ti pun ikut sesat gak.


Sempat posing kat Rumah Brunei


Kemudian kami dibawa malihat pemandangan matahari terbenam di Pantai Tanjung Aru.


Pastu balik ke Marina Court..... zzzzz........





Program 1 Malaysia - Lawatan Ke Kota Kinabalu


Pada 12-15 Oktober 2009, sekolah-sekolah di Daerah Lawas telah mengadakan Lawatan Sambil Belajar ke Bandaraya Kota Kinabalu, Sabah bagi Program 1 Malaysia Indahnya Bandarayaku Fasa 1 2009. Seramai 14 orang guru and lebih kurang 90orang students menyertai lawatan ni. and I am one of the lucky person yang participated dalam trip 4 days 3 nights nie. Dari sungai, laut, air terjun, air panas, gunung- ganang kami redah and it will become sweet unforgetable memory for all of us especially those students yang tak pernah keluar dari Bandar Lawas.


Dari kiri Cikgu Goh, Ustazah Norma, Cikgu Farhana (me!), Cikgu Norisma, Cikgu Norizan, Cikgu Anna, Cikgu John, Cikgu Rahman, Cikgu Johan, Cikgu Amir, Cikgu Sinin, Cikgu Hadi n Cikgu Norizman

Wednesday, October 7, 2009

Ramah Tamah Aidil Fitri



5 oktober lepas SK Kampung Lintang buat majlis Ramah Tamah. Bukan main banyak kek dan kuih. Samer sambut birthday aku sekali, cadang nk buat kek yg besar skit tapi x der. Kek coklat yang dibawa pun masuk perut sebelum student nyanyi lagu birthday kt aku. Hanya smpat snap few gambar before bateri camera habis.

Wednesday, August 19, 2009

Hari Kokurikulum & RIMUP SK Kg Lintang


Pada 13 Ogos 2009, buat julung-julung kalinya, SK Kg Lintang telah mengadakan Hari Kokurikulum & RIMUP. Walaupung 1st time, tp aku rase sangat berjaya. Everyone has done a very goood job.

8.00 pagi : Perasmian, Pertandingan Bercerita Bahasa Malaysia
9.30 pagi : Story telling
10.30 pagi : Kuiz Matematik
11.30 pagi : Pameran Sains
3.30 ptg : Senamrobik
4.30 ptg : Sukaneka - Group 1 Cikgu Man & Ustaz Shahrizan berjaya mengekalkan integriti mereka dalam permainan. Nampaknya strategi 'buyuk' Cikgu Tahir & Cikgu Mahmut x berjaya untuk menang kali ni
7.00 mlm : Makan Beradab & Malam Kebudayaan

Senamrobik time!


Pameran dan Eksperimen Sains


Malam Kebudayaan - Year 1 punye persembahan


Cheese!!!!

Sunday, June 14, 2009

balik dah

Aku n family di tengah laut, mencandat sotong, pengalaman mabuk 5 jam teroleng oleng atas kapal, x mau aku g lagi

cm ne la blk sek nnt, adakah aku akan mabuk bila naik bot?

Monday, May 4, 2009

Karnival Kebudayaan Peringkat Limbang

tak sangka, walaupun hanya dua minggu masa yang diberikan untuk melatih budak-budak nie, hasilnya tidakla mengecewakan. okeyla, comel betul mereka atas pentas, ramai plak peminat tu. Hanya 4 sekolah dari 31 buah sekolah kat lawas ni ni yang berani menyahut cabaran, and we are one of them.thanks to my mum yang sanggup hantar baju dari semenanjung.

Friday, February 27, 2009

Sepetang di Sipitang


Demi nak meraikan genap seminggu menyewa kereta and dah nak pulang balik kereta kepada tuannya, Cikgu Siang2 (kak na,kak nor & kak tie) ajak jalan2 ke Sepitang, demi satu misi 'SATAY'. Kitorg tiba kol 2 lebih, blum byk choice lagi. Cikgu wan kata kat Jinoh best, mmg ye la, kitorg tapau bwk balik lg. Kebetulan Kak Sal mengidam, aku beli byk gk la.

Perjalanan ambil masa 1 jam, ok la tue, dpt g Sabah he he

Karnival Bahasa Daerah Lawas

First time SK Kg Lintang hantar penyertaan untuk Karnival Bahasa nie, alhamdulillah, dapat juga buah hasilnya. Saingannya sengit, tapi kita akan berusaha lagi next2 yer. Dengar2 nak hantar action song plak next yer, boleh ke cikgu farhana tu mngajar menari, he he x da bodily kinesthetic intelligent langsong, tarian robot boleh la


Sharlenny Sangan a/k Stephen
Tempat Ketiga
Pertandingan Bercerita Tahap 1

Tuesday, February 24, 2009

Kejohanan Olahraga MSSR Lawas


Kontigen SK Kg Lintang MSSR Lawas 2009


Org Kuat Kg Lintang


Cikgu, cikgi n staf Kg Lintang



















Farhana, Puteri Bumi Kenyalang

Tahniah warga Kg Lintang, berikut adalah senarai pingat yang dibawa pulang

Emas : Lum ada next year he he
Perak: 1 (Guru n staf perempuan - Tarik Tali)
Gangsa : 1 (Guru lelaki - Tarik Tali)
1 100m 11 tahun - Solomon Seemia

Wednesday, February 4, 2009

Sungai Gelapas naik air


Hari nie aku cm gembira ngk air tinggi, tak yah kitorang lalu simen yang tidak pernah kering tue. FYI kalau air surut, bot kene paking jauh skit dari jeti which is kene lalu tebing lumpur kalau kering ok, kalau x.... . Rupenye satu lagi pengalaman baru menanti, kereta x leh lepas dari Jambatan Sg Gelapas, terpaksa kitorg sume naik Hilux GB.

Lucky kak dila ni adventures punye org, yes aje bile aku ckp die kene naik belakang Hilux, sampai sekolah kol 9pagi, balik sekolah kol12 coz tak nak tempuh air pasang lagi tinggi. Bahaya nanti kalau kereta plak x lepas.

Bak kate cikgu wan, time hujan2 nie line Digi sangat ok, mane x nye, hujan rintik2 pun kak dila dah keluar kan raincoat yellow die, sebijik cm org Digi yg comel tue

Bbrp hari lepas tue lawas plak yang banjir, cerita lain plak

Thursday, January 29, 2009

Sekolah Ku.... SK Kampung Lintang, Lawas



Sekolah aku kategori luar bandar, aku stay di Pekan Lawas berulang setiap hari. Menumpang kete Cikgu Wan, same2 Cikgu Man, Kak Sal n Kak Dila. Naik kete dalam 30mnt, naik bot 5mnt. Hmpir 2 minggu disini, mcm2 keadaan air dah aku alami. Sekarang ni kasut Princess aku letak kt bwh meja kt sek je, g sek pn pakai bagpack je. Aku cikgu plg muda tapi paling besar kt sekolah tue, dtg2 jdk Cikgu English, ajar darjah 6 plak tue, cam ne la aku nak ngajor, aku pn sdr pn lintang pukang. Orang di sini dari suku Lun Bawang. Malu rasenye sebagai warga Malaysia, hidup 24thn, first time aku dengar Lawas, suku Lun Bawang semua. Nampk sgt aku x kenal lagi negara aku ni.Warga SK Kg Lintang semua baik2 and helpful, bak kate guru besar aku, Cikgu Tanil kitorg yang baru nie mesti make us at home, fell like at home.... . So far begitu la rasenye





video

Perjalanan ku...



Akhirnye dpt gk update blog nie sejak berada di bumi kenyalang nie. Aku antara cikgu plg lmbat fly, 8 hb Januari, antara paling banyak tiket rasenye, semua jns kenderaan aku naik untuk melapor diri nie.

Aku keluar rumah kol 5am, sesat2 gak coz dh lame x g klia. kalau x dulu klia cm 2nd house, pegi 2-3 kali seminggu, amik hntar ayah. kali ni ayah plak hntar aku.

Flight kl-miri sampai kol 10.30am. Nak menunggu miri-limbang kol 4lebeh, kami dibawa berjalan2 mengenali bandar miri oleh pak cik dayah. Kitorg mkn nasi lalapan, sedap sangat!!!. Pastu kitorg dibawa ke ke Grand Old Lady-muzium petronas. Tu la tmpt pertama jumpe petroleum, sumber kekayaan Malaysia.



Miri-limbang kitorg naik Fokker, kapal terbang kecik. Pastu stay kt limbang untuk taklimat 2malam sebelum bertolak ke Lawas. Aku rase inilah kali terakhir aku naik feri ekspress, perjalanan 3jam, laut bergelora. Aku rase Dayah bagi aku ubat tidur (bukan ubat tahan mabuk cm die kate) sbb aku tido spjg perjalanan. Kalau ikut jalan darat cume 1jam tp kene lalu ikut Brunei, kene gune pasport antarabangsa.

Sampai kat Lawas, kerani SK Lintang, Kak Litad dah menunggu, bermulalah hidup aku di Lawas

Sunday, January 4, 2009

Untuk rakan-rakanku....

Khas buat rakan-rakanku yang terpakse berpisah dengan keluarga, orang yang tersayang demi anak bangsa,

mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
telah hilang
tanpa lelah sampai engkau
meraihnya

laskar pelangi
takkan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
raih bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau ini kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
takkan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia takseindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya…