Thursday, January 29, 2009

Sekolah Ku.... SK Kampung Lintang, Lawas



Sekolah aku kategori luar bandar, aku stay di Pekan Lawas berulang setiap hari. Menumpang kete Cikgu Wan, same2 Cikgu Man, Kak Sal n Kak Dila. Naik kete dalam 30mnt, naik bot 5mnt. Hmpir 2 minggu disini, mcm2 keadaan air dah aku alami. Sekarang ni kasut Princess aku letak kt bwh meja kt sek je, g sek pn pakai bagpack je. Aku cikgu plg muda tapi paling besar kt sekolah tue, dtg2 jdk Cikgu English, ajar darjah 6 plak tue, cam ne la aku nak ngajor, aku pn sdr pn lintang pukang. Orang di sini dari suku Lun Bawang. Malu rasenye sebagai warga Malaysia, hidup 24thn, first time aku dengar Lawas, suku Lun Bawang semua. Nampk sgt aku x kenal lagi negara aku ni.Warga SK Kg Lintang semua baik2 and helpful, bak kate guru besar aku, Cikgu Tanil kitorg yang baru nie mesti make us at home, fell like at home.... . So far begitu la rasenye





video

Perjalanan ku...



Akhirnye dpt gk update blog nie sejak berada di bumi kenyalang nie. Aku antara cikgu plg lmbat fly, 8 hb Januari, antara paling banyak tiket rasenye, semua jns kenderaan aku naik untuk melapor diri nie.

Aku keluar rumah kol 5am, sesat2 gak coz dh lame x g klia. kalau x dulu klia cm 2nd house, pegi 2-3 kali seminggu, amik hntar ayah. kali ni ayah plak hntar aku.

Flight kl-miri sampai kol 10.30am. Nak menunggu miri-limbang kol 4lebeh, kami dibawa berjalan2 mengenali bandar miri oleh pak cik dayah. Kitorg mkn nasi lalapan, sedap sangat!!!. Pastu kitorg dibawa ke ke Grand Old Lady-muzium petronas. Tu la tmpt pertama jumpe petroleum, sumber kekayaan Malaysia.



Miri-limbang kitorg naik Fokker, kapal terbang kecik. Pastu stay kt limbang untuk taklimat 2malam sebelum bertolak ke Lawas. Aku rase inilah kali terakhir aku naik feri ekspress, perjalanan 3jam, laut bergelora. Aku rase Dayah bagi aku ubat tidur (bukan ubat tahan mabuk cm die kate) sbb aku tido spjg perjalanan. Kalau ikut jalan darat cume 1jam tp kene lalu ikut Brunei, kene gune pasport antarabangsa.

Sampai kat Lawas, kerani SK Lintang, Kak Litad dah menunggu, bermulalah hidup aku di Lawas

Sunday, January 4, 2009

Untuk rakan-rakanku....

Khas buat rakan-rakanku yang terpakse berpisah dengan keluarga, orang yang tersayang demi anak bangsa,

mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
telah hilang
tanpa lelah sampai engkau
meraihnya

laskar pelangi
takkan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
raih bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau ini kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
takkan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia takseindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya…