Tuesday, December 16, 2008

P.S : I Love You


Adaptasi dari bestseller novel karya Cecilia Ahern. Cerita ini mengisahkan Holly and Gerry, hu hu biasalah bcinta kahwin..... . Satu hari Gerry mati disebabkan tumor, hu hu sedihnya tak boleh nak cakap (aku ni mmg emosi sikit). Bile flashback, mcm mane diorang ni bertengkar tentang semua perkara, sweeet2 thing, sedih lagi. Holly dapat teruskan hidup dengan surat yang ditulis oleh Gerry, sampai satu demi satu, sehingga die dapat bangun balik, mengerti tentang cinta, persahabatan yang penting kehidupan.

Apa yang kite boleh belajar adalah, life is short, jgn complicated kan dengan benda2 benda remeh. Dan yang pasti bile kite dah tak de/hilang sesuatu, masa tu la kita baru tahu betapa pentingnya dia...

Yang tak best nye, dalam die nak mencari hidup die yang hilang tue, boleh pulak die beromen dengan kawan Gerry (tak sedar agaknye). Pada aku mcm tak kene plak.

Aku rase air mate aku lebih banyak tumapah dari Holly (Hillary Swank) tue. Menghayati watak betul. Air mate tue mungkin boleh lagi banyak lagi kalau aku nengok tengah malam (aku tengok tengah hari) dan nengok dalam bilik sorang2 (aku tengok kat hall rumah, orang lalu lalang). Tapi semuanya tidak menjadi halangan untuk aku menumpahkan ayer mata yang ader

Hope aku boleh bace novel die satu hari nnt....

Wednesday, December 10, 2008

Kite Mesti Jujur Kalau........


Kita mesti jujur kalau nak hidup senang dunia dan akhirat, ini kate2 abah Ahmad Faun bin Dollah.
nasihat kepada anak die, membuat anaknya seorang yang jujur dalam berkata2.

Aku memang big fan cerita Aflin Shauki. Cerita Best, tersusun. Die memang detail, extra pun orang yang hebat2, as usual kawan-kawan die gak. Aziz M. Osman (pemandu teksi yang bute- ntahla macam buta), Norkhiriah (pembantu rumah), Din Beramboi (gardener) etc

Faun dan Los ni childhood friends since kat melaka (teringat sweet mwmori kat melaka). Datang kt KL, susah nk dpt kerja sampai Faun ni discover kebolehan die mencari barang hilang. Bermulalah episod mencari jam mahal kepunyaan Sofaruddin Al- Soogood (nice name he he). Company die name Sofarsogood.

Kalau lima bintang, aku bagi 4 bintang. Setengah bintang hilang kat ida nerina coz aku tak suke lidah bertindik die tue, cara cakap yang macam tak de lelangit. Mungkin die buat2, tapi aku rase sebab tindik tue. Setengah bintang lagi hilang kat TGV Jusco Cheras Selatan. Diorang salah bagi bilik. Aku pun macam serikandi, g serang kat staff collect ticket tue. Aku malas nak lebih2, sebab orang melayu gak. Tapi staff tu muke belagak giler, with no sorry at all, mungkin manager, besar la pangkat tue. Ada sorang penonton tue, dengan tongkat terpaksa move ke bilik sebelah. TGV, take note ya......

Sape nak pegi, pegi la nengok. Sepeti biasa lawak aflin shauki ni kene fikir skit. Mcm lawak brokeback mauntain (scene bapak die), and tak bosan.

For futher details g la ke http://www.myspace.com/losdanfaun

Tuesday, December 9, 2008

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1429

ALLAH Maha Besar
Tiada Tuhan Melainkan ALLAH
Allah Maha Besar dan segala puji bagi ALLAH
Maha Suci ALLAH pada pagi dan petang
tiada tuhan melainkan ALLAH
tiada yang kami sembah melainkan ALLAH
dengan ikhlas kami beragama kepada-Nya
walaupun orang-orang kafir membenci
tiada tuhan melainkan ALLAH sendiri-Nya
benar janji-Nya
dan Dia mengurniakan kemenangan kepada hamba-Nya
Dia mengusir musuh Nabi-Nya dengan sendiri-Nya
Tiada tuhan melainkan ALLAH, ALLAH Maha Besar
Allah Maha Besar dan segala puji bagi ALLAH



Selamat Hari Raya Aidil Adha
9 Disember 2008 / 11 Zulhijjah 1429


p/s Untuk keluargaku, sungguh besar pengorbanan kalian......